Dziś na obiad proponuję gołąbki , lecz nie takie tradycyjnie gotowane w sosie pomidorowym.
Ja gołąbki zawsze piekę w piekarniku i podaję z sosem pieczarkowym.
Naprawdę są pyszneee !!!
SKŁADNIKI :
* 1 główka średniej wielkości kapusty białej
* 500-600 g mięsa mielonego wieprzowego
* 125 g ryżu ( 1 torebka )
* 1 średnia cebula
* olej rzepakowy
* sól, pieprz
* odrobina przyprawy typu vegeta
* ewentualnie parę łyżek bulionu
SOS:
* 200 g pieczarek
* połowa białej części pora
* 2-3 szklanki wody
* 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna
* 1 łyżka mąki pszennej
* olej rzepakowy
Ze środka kapusty wyciąć głąb, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem ( wkładamy wyciętą stroną do dołu ) i gotować ok. 10-15 minut na małym ogniem.
Kapustę wyjąć z wrzątku ( najlepiej dwoma widelcami ) , lekko ostudzić. Rozebrać kapustę z liści a następnie odciąć zgrubienia z każdego liścia.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie , następnie przelewamy zimną woda na sicie i zostawiamy do ostygnięcia na jakieś 10 minut.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż się zrumieni.
Mięso mielone mieszamy z ryżem oraz podsmażoną cebulą.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeżeli masa byłaby zbyt sucha dolewamy parę łyżek bulionu.
Masę mięsno - ryżową zawijamy w liście od kapusty.
W ten sposób zawinięte gołąbki , układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym , wcześniej wysmarowanym olejem.
Wierzch naczynia żaroodpornego przykrywamy pozostałymi liśćmi od kapusty .
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza i wstawiamy gołąbki na około 2 godziny.
Około 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy górną warstwę liści , aby gołąbki lekko się przypiekły.
Teraz zaczynamy przygotowywać sos.
2 szklanki wody wlewamy do rondelka i wrzucamy kostkę rosołową . Wodę zagotowujemy aż kostka się rozpuści. Następnie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojonego w piórka pora.
Gotujemy około 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i wsypujemy łyżkę mąki dokładnie mieszamy.
Tak przygotowana zasmażkę wlewamy do sosu. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i solą.
Tak przygotowanym sosem polewamy gołąbki przed podaniem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz