poniedziałek, 2 maja 2016

Pieczone gołąbki z sosem pieczarkowym

Witam

Dziś na obiad proponuję gołąbki , lecz nie takie tradycyjnie gotowane w sosie pomidorowym.
Ja gołąbki zawsze piekę w piekarniku i podaję z sosem pieczarkowym.
Naprawdę są pyszneee !!!




SKŁADNIKI :   
                                                  
* 1 główka średniej wielkości kapusty białej
* 500-600 g mięsa mielonego wieprzowego
* 125 g ryżu ( 1 torebka )
* 1 średnia cebula
* olej rzepakowy
* sól, pieprz
* odrobina przyprawy typu vegeta
* ewentualnie parę łyżek bulionu












SOS:                                                                                            
* 200 g pieczarek
* połowa białej części pora 
* 2-3 szklanki wody
* 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna
* 1 łyżka mąki pszennej 
* olej rzepakowy







Ze środka kapusty wyciąć głąb, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem ( wkładamy wyciętą stroną do dołu ) i gotować ok. 10-15 minut na małym ogniem.

Kapustę wyjąć z wrzątku ( najlepiej dwoma widelcami ) , lekko ostudzić. Rozebrać kapustę z liści a następnie odciąć zgrubienia z każdego liścia.

                                                         

 Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie , następnie przelewamy zimną woda na sicie i zostawiamy do ostygnięcia na jakieś 10 minut.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż się zrumieni. 

Mięso mielone mieszamy z ryżem oraz podsmażoną cebulą.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeżeli masa byłaby zbyt sucha dolewamy parę łyżek bulionu.

                       
                                     
Masę mięsno - ryżową zawijamy w liście od kapusty.  

                   

W ten sposób zawinięte gołąbki , układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym , wcześniej wysmarowanym olejem.

                                         
 
Wierzch naczynia żaroodpornego przykrywamy pozostałymi liśćmi od kapusty .
 
                                                   

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza i wstawiamy gołąbki na około 2 godziny.

Około 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy górną warstwę liści , aby gołąbki lekko się przypiekły.

                                                             

Teraz zaczynamy przygotowywać sos.      

2 szklanki wody wlewamy do rondelka i wrzucamy kostkę rosołową . Wodę zagotowujemy aż kostka się rozpuści. Następnie wrzucamy pokrojone w plasterki  pieczarki oraz pokrojonego w piórka  pora.
Gotujemy około 15 minut. 

                                                   


Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i wsypujemy łyżkę mąki dokładnie mieszamy.
   
                                             

Tak przygotowana zasmażkę wlewamy do sosu. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i solą.

                                                       
                                                   
  Tak przygotowanym sosem polewamy gołąbki przed podaniem.


                                               

                                                           SMACZNEGO :)                                                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz