wtorek, 26 kwietnia 2016

Trochę Grecjii ..... Mussaka

Witam

Bardzo lubię gotować i bardzo dużo czasu spędzam w kuchni , więc na pewno możecie spodziewać się na moim blogu  wielu wpisów o tematyce kulinarnej. :)
Dzisiaj mam dla Was przepis na grecką zapiekankę Mussake.
Mussaka jest to po prostu zapiekanka na bazie bakłażanów, ziemniaków, pomidorów, mięsa mielonego oraz sosu beszamelowego. 
Do tradycyjnej Mussaki przygotowywanej w Grecji używa się jagnięciny lub baraniny. Ja swój przepis troszkę "spolszczyłam" i użyłam mięsa mielonego.
Mussaka jest daniem dość czasochłonnym ale jej smak na pewno zrekompensuje Wam czas spędzony w kuchni na przygotowaniu.

SKŁADNIKI:

* 2 bakłażany
* 500 g mięsa mielonego jagnięcego lub baraniny
 ( ja użyłam wieprzowego )
* 5 średniej wielkości ziemniaków
* oliwa z oliwek
* 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
* 2-3 ząbki czosnku
* 2 łyżeczki oregano
* 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
* pieprz , sól

SOS BESZAMELOWY :
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 2 szklanki mleka
* szczypta gałki muszkatołowej
* mielony biały pieprz
* ok 4 łyżki startego żółtego sera
* sól

Bakłażany myjemy i kroimy na plastry o grubości ok 0,5 cm i solimy. Wkładamy do durszlaka i zostawiamy na ok 30 minut aby pozbyć się goryczki. 
Ziemniaki obieramy i kroimy na ok 1-1,5 cm plastry. Następnie ziemniak podsmażamy na oliwie z oliwek aż będą zarumienione.
Bakłażany spłukujemy zimną wodą , osuszamy na ręczniku papierowym. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy bakłażany z obu stron.  
Na głębokiej patelni ponownie rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę , następnie dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę.
Następnie do cebuli dodajemy mięso mielone a po ok. 5 minutach dodajemy pokrojone pomidory .
Doprawiamy sos mięsno-pomidorowy oreganem, solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Zmniejszamy gaz i zostawiamy sos na ok, 25 minut aby się dusił.


Gdy sos jest gotowy , przygotowujemy naczynie żaroodporne i  wlewamy małą łyżeczkę oliwy z  oliwek. Na spodzie układamy warstwami ziemniaki, bakłażany oraz część sosu .
 Powtarzamy czynność jeszcze raz , czyli układamy ziemniaki , bakłażany i resztę sosu mięsno - pomidorowego.

     Teraz przygotowujemy sos beszamelowy. 
     W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła a następnie dodajemy dwie łyżki mąki.  
     Mieszamy.
     Dolewamy 2 szklanki mleka i energicznie mieszamy trzepaczką aby nie powstały 
     grudki.
     Jak sos zacznie gęstnieć i będzie ładnie odstawał od dna rondelka dodajemy gałkę
     muszkatałową.
     biały pieprz oraz sól.
     Na koniec dodajemy starty ser i trzymamy na ogniu aż ser ładnie się rozpuści .

   Gdy mamy gotowy sos beszamelowy , wylewamy go na warstwę sosu mięsno - 
   pomidorowego.

  

   Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza i wkładamy zapiekankę na 
   około 50-55 minut.

   Mussaka po upieczeniu wygląda tak . 


 Smacznego :)

1 komentarz: