Bardzo lubię gotować i bardzo dużo czasu spędzam w kuchni , więc na pewno możecie spodziewać się na moim blogu wielu wpisów o tematyce kulinarnej. :)
Dzisiaj mam dla Was przepis na grecką zapiekankę Mussake.
Mussaka jest to po prostu zapiekanka na bazie bakłażanów, ziemniaków, pomidorów, mięsa mielonego oraz sosu beszamelowego.
Do tradycyjnej Mussaki przygotowywanej w Grecji używa się jagnięciny lub baraniny. Ja swój przepis troszkę "spolszczyłam" i użyłam mięsa mielonego.
Mussaka jest daniem dość czasochłonnym ale jej smak na pewno zrekompensuje Wam czas spędzony w kuchni na przygotowaniu.
SKŁADNIKI:
* 2 bakłażany
* 500 g mięsa mielonego jagnięcego lub baraniny
( ja użyłam wieprzowego )
* 5 średniej wielkości ziemniaków
* oliwa z oliwek
* 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
* 2-3 ząbki czosnku
* 2 łyżeczki oregano
* 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
* pieprz , sól
SOS BESZAMELOWY :
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 2 szklanki mleka
* szczypta gałki muszkatołowej
* mielony biały pieprz
* ok 4 łyżki startego żółtego sera
* sól
Bakłażany myjemy i kroimy na plastry o grubości ok 0,5 cm i solimy. Wkładamy do durszlaka i zostawiamy na ok 30 minut aby pozbyć się goryczki.
Ziemniaki obieramy i kroimy na ok 1-1,5 cm plastry. Następnie ziemniak podsmażamy na oliwie z oliwek aż będą zarumienione.
Bakłażany spłukujemy zimną wodą , osuszamy na ręczniku papierowym. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy bakłażany z obu stron.
Na głębokiej patelni ponownie rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę , następnie dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę.
Następnie do cebuli dodajemy mięso mielone a po ok. 5 minutach dodajemy pokrojone pomidory .
Doprawiamy sos mięsno-pomidorowy oreganem, solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Zmniejszamy gaz i zostawiamy sos na ok, 25 minut aby się dusił.
Gdy sos jest gotowy , przygotowujemy naczynie żaroodporne i wlewamy małą łyżeczkę oliwy z oliwek. Na spodzie układamy warstwami ziemniaki, bakłażany oraz część sosu .
Powtarzamy czynność jeszcze raz , czyli układamy ziemniaki , bakłażany i resztę sosu mięsno - pomidorowego.
Teraz przygotowujemy sos beszamelowy.
W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła a następnie dodajemy dwie łyżki mąki.
Mieszamy.
Dolewamy 2 szklanki mleka i energicznie mieszamy trzepaczką aby nie powstały
grudki.
Jak sos zacznie gęstnieć i będzie ładnie odstawał od dna rondelka dodajemy gałkę
muszkatałową.
biały pieprz oraz sól.
Na koniec dodajemy starty ser i trzymamy na ogniu aż ser ładnie się rozpuści .
pomidorowego.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza i wkładamy zapiekankę na
około 50-55 minut.
Mussaka po upieczeniu wygląda tak .
Smacznego :)
wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuń